ROCCA DI FRASSINELLO | ITALY | τεύχος 5

‏Aπό απόσταση πολλών χιλιομέτρων μπορεί κανείς να διακρίνει τη χαρακτηριστική, κόκκινη οροφή, του Rocca di Frassinello στην Τοσκάνη.  ‏Κομψό και εντυπωσιακό, σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Renzo Piano, όταν γεννήθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο οινοποιείο στα πρότυπα του πολύ επιτυχημένου Castellare di Castellina στην περιοχή του Chianti.  ‏Ως ιδανική περιοχή, λόγω κυρίως του εδάφους της αλλά και του κλίματος, επελέγη η Marema, και συγκεκριμένα το Gavorrano, πολύ κοντά στο αρχαίο χωριό του Giuncarico.

‏Εκτός όμως από την ευλογημένη από τον Θεό, όπως λένε οι Ιταλοί, τοποθεσία και μια σπουδαία σύμπραξη κάνει το οινοποιείο αυτό ακόμα πιο ξεχωριστό. Η συμφωνία ανάμεσα στο Castellare και στο διάσημο Domaines Barons de Rothschild, που συνενώνουν την εμπειρία των Ιταλών στην καλλιέργεια και την οινοποίηση του τοσκανέζικου Sangioveto με τις γαλλικές ποικιλίες  Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot και Shiraz.

‏Η σύμπραξη αυτή δημιούργησε τα βραβευμένα Poggio alla Guardia, Sughere of Frassinello, Rocca di Frassinello και Vermentino.

‏Τα υπέροχα αυτά χαρμάνια φιλοξενούνται στον κεντρικό θάλαμο του κτιρίου, σε ένα «σπηλαιώδες» αμφιθέατρο με 2.500 δρύινα βαρέλια, ενώ ο διάσημος αρχιτέκτονας, πέραν των εντυπώσεων που κερδίζει με δωμάτια σαν και αυτό, έχει μπει και βαθιά στην ουσία και στη λειτουργικότητα. Κατασκεύασε ένα οινοποιείο βαρύτητας, που εξασφαλίζει την ποιότητα στα κρασιά που παράγει, με σταθερές θερμοκρασίας και συνθήκες υγρασίας.

 

Στον χώρο φιλοξενείται και μια σημαντική συλλογή αρχαίων αντικειμένων, κυρίως κανάτες, κούπες και σκεύη, που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στη γύρω περιοχή. Τα αντικείμενα χρονολογούνται από την εποχή των Ετρούσκων και ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο, σχεδόν 3.000 πριν, αποδεικνύοντας την οινική κουλτούρα της περιοχής και όχι μόνο.

‏Σε πλήρη αντίθεση, στην αίθουσα χορού που βρίσκεται στην ταράτσα φιλοξενείται το έργο του διάσημου φωτογράφου David LaChapelle «Rapture of the Grape», το οποίο δημιούργησε ο καλλιτέχνης θέλοντας να εκφράσει τον θαυμασμό του για το κρασί και την ιστορία του.