Το Matsuhisa έφερε στην Αθήνα την ήρεμη δύναμη της Ιαπωνικής κουλτούρας και τη γοητεία της ανατολικής φιλοσοφίας. Με θέα που κυριολεκτικά σου κόβει την ανάσα – φιλοξενείται στον Αστέρα – έγινε διάσημο παγκοσμίως, πέραν όλων των άλλων για όλα τα signature dishes όπως το black cod. Ουσιαστικά καθιερώθηκε ως Leader της Ιαπωνικής κουζίνας, χάρη στον Nobu έναν από τους πιο αναγνωρισμένους σεφ σε όλο τον κόσμο. Η φιλοσοφία του εστιατορίου είναι η αναζήτηση και η στόχευση άριστων πρώτων υλών βάσει της εποχικότητας και της διαθεσιμότητας. Αναζήτηση και σε ελληνικά προϊόντα τα οποία συνδυάζονται αριστοτεχνικά με την Ιαπωνική φιλοσοφία από τους δύο σεφ, τον Βασίλη Παπαθεοδώρου (Head Chef της ζεστής κουζίνας) και τον Τόνυ Βρατσάνο(Head Sushi Chef). Λιτότητα, Απλότητα, Καθαρότητα αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά της κουζίνας του Matsuhisa. Οποιοδήποτε νέο υλικό μπαίνει στο εστιατόριο μαγειρεύεται για να δώσει ένα τελικό αποτέλεσμα που θα καταφέρει να καθιερωθεί. Να γίνει πιάτο που θα είναι καθαρά “Nobu style”.
ΥΛΙΚΑ
1 μέτριο φαγκρί
15 ml γιούζου (yuzu)*
15 ml ελαιόλαδο
8 γρ. dry miso
λίγο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
τσιπς σκόρδου
micro greens
1/4 ντοματίνι, για food styling
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το φαγκρί (περίπου 9 φέτες). Aπλώνουμε κυκλικά στο πιάτο τις φέτες του ψαριού (περίπου 8 γρ. η φέτα). Ρίχνουμε το yuzu και στη συνέχεια το ελαιόλαδο για να απλώσει καλύτερα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το dry miso, το σχοινόπρασο, τα τσιπς και τα micro greens. Τελειώνουμε με τα ντοματίνια για styling. *To yuzu είναι φρούτο από την Ιαπωνία, ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και μοιάζει με μανταρίνι ή λεμόνι.
Ο SOMMELIER ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
Η Μαριάννα Λαναρά, Beverage Manager/Sommelier του Matsuhisa Athens, προτείνει δύο δροσερά κρασιά για να συνοδεύσουν το
Seabream with dry miso:
1) Νυχτέρι Βενετσάνου
Ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί, που αποτυπώνει τα μοναδικά χαρακτηριστικά τόσο της Σαντορίνης όσο και των ποικιλιών Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι. Η φυσική υψηλή του οξύτητα τονίζεται ακόμα περισσότερο σε συνδυασμό με το yuzu που εμπεριέχεται στο πιάτο και κορυφώνεται με τα έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και βανίλιας! Η ορυκτότητα και η λεμονάτη επίγευση παραμένουν για αρκετή ώρα στον ουρανίσκο, κάνοντας τον συγκεκριμένο συνδυασμό ιδιαίτερα απολαυστικό!
Και για τους λάτρεις των γαλλικών κρασιών προτείνουμε:
Baron Del Pouilly Fume
Ένα Sauvignon Blanc με ιστορία πολλών ετών. Τόσο η υψηλή οξύτητα όσο και οι νύξεις αχλαδιού και βανίλιας αποτελούν ιδανικό συνδυασμό για το miso στην ξηρή του μορφή. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως ο ιδανικός συνδυασμός βρίσκεται στα συστατικά που περιβάλλουν την κύρια πρώτη ύλη. Το dry miso είναι ένα υλικό ντελικάτο με πολύ μακρά επίγευση. Η ισορροπία που του προσφέρει ένα ξηρό κρασί, με αρώματα λευκοροδάκινου να μένουν επίσης αρκετή ώρα μετά στο στόμα, απογειώνουν τη συνταγή.