CHATEAU LA COSTE | ΓΑΛΛΙΑ | τεύχος 2

Οταν το κρασί παντρεύεται με την τέχνη, το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Το διαπιστώσαμε,  όταν, φθάνοντας στο Chateau La Coste,  μερικά χιλιόμετρα έξω από την  Aix en  Provence,  στην Προβηγκία, μας υποδέχθηκε η τεράστια Αράχνη,  εμβληματικό έργο της Louise Bourgeois,  πάνω σε μια λίμνη νερού που διακοσμεί την είσοδο του  Κέντρου Επισκεπτών  του οινοποιείου,  ένα εντυπωσιακό κτίριο σε σχήμα V,  έργο  του αρχιτέκτονα Tadao Ando.

 Η ιδέα γεννήθηκε το 2004  μεσα στον αμπελώνα  του  Chateau La Coste.  Oι ιδιοκτήτες,  Paddy Mc Killen,   και η αδελφή του Μara , αποφάσισαν  να  κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, δημιουργώντας  έναν τόπο όπου η γη συναντά την Τέχνη.

Το  κτίριο του Κέντρου Eπισκεπτών   περιλαμβάνει  πολλά απο τα χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του Ιάπωνα  Τadao Ando, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία φωτός  και χώρου μέσα στη φύση. Το στοιχείο του νερού δημουργεί  την  εντύπωση της απεραντοσύνης,  και  τα γεωμερικά σχήματα των τοίχων απο εμφανές μπετόν  δένουν αρμονικά με  τις ελαφρές καμπύλες του αμπελώνα.   «Στη γή του Cezanne   θέλησα να συλλάβω το ίδιο, πολύ ταπεινό πνεύμα ενός  πίνακα  του μεγάλου αυτου ζωγράφου», σημειώνει.

Περιπλανωμένος κανείς μέσα στον αμπελώνα,  συναντά  τα έργα, άλλοτε  εμφανή και άλλοτε κρυμμένα, σε πλήρη αρμονία με τη φύση.  Μέσα στα 180 εκτάρια του κτήματος  βρίσκονται  έργα   δεκάδων καλλιτεχνών , οι οποίοι εκληθησαν απο τους  ιδιοκτήτες να  επιλέξουν ένα σημείο που τους ενέπνεε για να δημιουργήσουν κάτι που θα μπορούσε να «ζήσει» εκεί.Περιπλανωμένος κανείς μέσα στον αμπελώνα,  συναντά  τα έργα, άλλοτε  εμφανή και άλλοτε κρυμμένα, σε πλήρη αρμονία με τη φύση.  Ο  Μεγάλος Κοκκινος Σταυρός του  Jean – Michel Othoniel, η Σταγόνα  του Τom Shannon,  το   εντυπωσιακό  Pavillon   του Tadao Ando   είναι μερικά απο αυτά.

Το παλαιό παραδοσιακό οινοποιείο, κλασσικό δείγμα της αρχιτεκτονικης της  περιοχής  έχει ανακαινισθεί  και  χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες

Ενα νέο, υπερσύγχρονο  οινοποιείο έχει κατασκευαστεί λίγα μέτρα πιο κάτω,  εργο  του Γάλλου αρχιτέκτονα Jean Nouvel,. Δύο  θολωτά κτίρια, κατασκευασμένοι απο  αλουμίνιο και  ατσάλι, σε σχήμα βαρελιού,  στεγάζουν τις δεξαμενές και το κελάρι , σχεδιασμένοι για να αντικατοπτρίζουν  τον καυτό ήλιο της Προβηγκίας , διατηρώντας παράλληλα  δροσερές θερμοκρασίες στο εσωτερικό

Εκεί   οινοποιούνται τα κρασιά του  Chateau La Coste,  λευκά, ερυθρά και ροζέ,  κυρίως απο τις ποικιλίες απο τον  οινολόγο Matthieu Cosse, ακολουθώντας πρακτικές οινοποίησης  που συνδυάζουν την παράδοση με την σύγχρονη τεχνολογία.

Ο αμπελώνας,  καλλιεργείται με βάση τις πρακτικές της βιοδυναμικής  καλλιέργειας.