Λεβάντες, ελαιώνες, ηλιοτρόπια και αμπέλια συνθέτουν το τοπίο στη γη της Προβηγκίας ανάμεσα στις γαλλικές Άλπεις και τη θάλασσα της Μεσογείου. Την εικόνα συμπληρώνει η Γαλλική Ριβιέρα .Ωστόσο, η ταυτότητα της Προβηγκίας , δεν θα ήταν ποτέ πλήρης χωρίς το γαστρονομικό σήμα-κατατεθέν της, τα διάσημα ροζέ κρασιά της με το απαλό χρώμα της κρεμμυδόφλουδας.
Την επόμενη φορά που θα νοιώσετε τύψεις επειδή χρησιμοποιήσατε τα ροζέ της Προβηγκίας σαν μοντέλο για να περιγράψετε ένα ελληνικό ροζέ, ξανασκεφτείτε το! Η Προβηγκία -η παλαιότερη οινοπαραγωγική ζώνη της Γαλλίας- πάνω από 140 εκατομμύρια φιάλες ροζέ το χρόνο, δηλαδή το 35% ολόκληρης της Γαλλίας και κάτι λιγότερο από 6% της παγκόσμιας παραγωγής. Δεν είναι μόνο η παράδοση δεκαετιών της περιοχής που εξηγεί την εξάπλωση αυτού του υπέροχου και εξόχως ευέλικτου κρασιού αλλά επίσης το θερμό κλίμα που ευνοεί την κατανάλωσή του. Το δε στυλ των ροζέ της περιοχής επιτάσει απαλό χρώμα, ήπια αρώματα –με συνέπεια εξαιρετικά ταιριάσματα με πολλά φαγητά- και λιπαρό σώμα με τη χρήση battonage κατά την οινοποίηση.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Ο καιρός στην Προβηγκία είναι Μεσογειακός, πολύ παρόμοιος με αυτόν της Ελλάδας. Ήπιοι χειμώνες, πολύ ζεστά καλοκαίρια με ελάχιστη βροχή και υψηλή ηλιοφάνεια. Την διαφορά κάνει ο Mistral (στα ελληνικά Μαΐστρος), ένας βίαιος, παγωμένος άνεμος που μπορεί να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του. Φυσάει από βορειοδυτικά προς τη Μεσόγειο, και πολλές φορές ξεριζώνει αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο πέρασμά του. Όμως σε αυτόν οφείλονται τα φανταστικά κρασιά της περιοχής καθώς καθαρίζει την ατμόσφαιρα, απομακρύνει τα σύννεφα και τις ασθένειες από τα φυτά, στεγνώνει το αμπέλι από τη βροχή ενώ αφήνει πίσω του ένα καθαρό, φρέσκο αέρα και φωτεινές, ηλιόλουστες μέρες ιδανικές για την σωστή ωρίμανση των σταφυλιών.
OI ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Τα κρασιά της Προβηγκίας είναι σχεδόν πάντα χαρμάνια. Τα λευκά κρασιά φτιάχνονται από αμέτρητους συνδυασμούς των ποικιλιών Rolle, Ugni Blanc, Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Roussanne, Grenache Blanc και διεθνών ποικιλιών, ενώ τα ροζέ και τα ερυθρά κρασιά φτιάχνονται από Mourvedre, Grenache Noir, Cinsault, Syrah, Carignan, Counoise, Tannat και Cabernet Sauvignon. Θα τα ανακαλύψουμε δοκιμάζοντας!
Νοικιάζουμε αυτοκίνητο και ξεκινάμε το οδοιπορικό μας από τη Μασσαλία προς τα ανατολικά, με προορισμό το Saint-Tropez με την Κυανή Ακτή στο δεξί μας χέρι. Σαράντα λεπτά οδήγησης χρειάζονται για να φτάσει κανείς στο πετρόχτιστο Domaine du Gros’Nore του Alain Pascal με τον αμφιθεατρικό αμπελώνα και τη θέα προς τη Μεσόγειο. Ο Alain φτιάχνει υπέροχα λευκά, ροζέ και ερυθρά χαρμάνια Bandol από κλήματα 30 ετών με βάση το Ugni Blanc και το Mourvèdre. Σε απόσταση 20 λεπτών βρίσκεται το Domaine de Terrebrune όπου δοκιμάζουμε τα αιθέρια, ανθώδη ροζέ Bandol του Reynald Delille. Διανυκτέρευση στην κοντινή, ιστορική Toulon με πρωϊνή βόλτα στην προκυμαία αλλά και στην ανοιχτή λαϊκή αγορά Cours Lafayette για να κάνουμε χάζι τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά της Προβηγκίας.
Από την Toulon μέχρι το Saint-Tropez συναντάμε τρία οινοποιεία που αξίζει να επισκεφτούμε: Clos Mireille – Domaines Ott, Château Léoube και Château de Chausse. Η βόλτα και ο καφές στο λιμάνι του Saint-Tropez είναι απαραίτητα, με το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο και τη γνωστή κοσμοπολίτικη αύρα. Την επόμενη μέρα επισκεπτόμαστε το βγαλμένο από τα παραμύθια Château d’Esclans και απολαμβάνουμε μια μοναδική συλλογή με επίκεντρο τέσσερα ροζέ κρασιά. Από το πασίγνωστο Whispering Angel μέχρι το Garrus, το πανάκριβο (περίπου 100 ευρώ) και εκ των κορυφαίων ροζέ ολόκληρης της Προβηγκίας από ιδιόκτητα αμπέλια 80 χρόνων από τις ποικιλίες Grenache και Rolle.
Από εδώ είτε συνεχίζουμε παραλιακά για Κάννες – Νίκαια – Μονακό, είτε επιστρέφουμε στη Μασσαλία. Την επόμενη μέρα που έχουμε διαθέσιμη για οινοτουρισμό, διαλέγουμε το Mas de Cadenet στο Trets της οικογένειας Négrel και δοκιμάζουμε κρασιά από αμπέλια 35-70 ετών. Μισή ώρα αργότερα βρισκόμαστε και δοκιμάζουμε στο μυθικό Château Vignelaure, ενώ οι λάτρεις της μοντέρνας αρχιτεκτονικής θα αποζημιωθούν πλήρως στο πρωτοποριακό Château La Coste. Επιστρέψτε στη Μασσαλία περνώντας από την Aix en Provence και το tasting room της οικογένειας Perrin του Chateau de Beaucastel από το Ροδανό ώστε να δοκιμάσετε τα κρασιά του διάσημου –λόγω των ιδιοκτητών του Brad Pitt και Angelina Jolie- Chateau de Miraval, αφού το τελευταίο δεν είναι επισκέψιμο.
Επιστροφή στην ιστορική Μασσαλία όπου θα απολαύσουμε το παλιό λιμάνι, το φρούριο, τους καθεδρικούς ναούς, τα μουσεία, την παλιά πόλη… αλλά και την φανταστική της κουζίνα. Μια πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες πριν 2.600 χρόνια, τότε που εκείνοι έφεραν εδώ το αμπέλι και το κρασί.
ΣΤHN KOYZINA ΤΗΣ ΠΡΟΒΗΓΚΙΑΣ
Σε ολόκληρη την Προβηγκία συναντάμε μια κουζίνα που μοιάζει συναισθηματικά με την Ελληνική, αλλά έχει μια δική της ξεχωριστή ταυτότητα. Για τους ψαροφάγους η μπουγιαμπέσα με ποικιλία ψαριών και μυδιών είναι το πασίγνωστο πιάτο της περιοχής και σερβίρεται συνοδεία του rouille, μιας πληθωρικής σάλτσας με βάση το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Τα λιπαρά ροζέ κρασιά της περιοχής θα κρατήσουν κόντρα στο πιάτο, ενώ το ήπιο άρωμά τους θα κάνει διάλογο με το σκόρδο. Οι φίλοι του κρέατος πάντως αλλά και τον κόκκινων κρασιών δεν θα μείνουν παραπονεμένοι, αφού το πιάτο με το όνομα Daube περιλαμβάνει τρυφερό μοσχάρι βρασμένο σε κρασί και βότανα. Το Ratatouille λαχανικών, αντίστοιχο με το δικό μας τουρλού αποτελεί εξαιρετικό καλοκαιρινό πιάτο ιδανικό για συνοδεία ροζέ κρασιών, ενώ η πράσινη κρύα ή ζεστή σούπα Soupe au pistou βασισμένη στο βασιλικό καλεί στο ποτήρι μας τα υπέροχα λευκά χαρμάνια από Rolle, Ugni Blanc και άλλες τοπικές λευκές ποικιλίες.
ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ;
Αν δεν σας πειράζει η θερινή ζέστη και τα πλήθη των τουριστών, το καλοκαίρι θα σας αποζημιώσει με τις μυρωδιές και το υπέροχο θέαμα της ανθισμένης λεβάντας! Οι ενδιάμεσες εποχές (φθινόπωρο-άνοιξη) πάντως δημιουργούν τις ιδανικές καιρικές συνθήκες για μια αξέχαστη εκδρομή. Η πρόσβαση είναι εύκολη, με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στη Μασσαλία και διάρκεια ταξιδιού λιγότερο από τρεις ώρες.